Рецепта WEBER - Цяло пиле на барбекю върху бира
Продукти:
1 цяло пиле
¼ чаша кашерна сол
Сухи подправки:
2 ч.л. лук на прах
2 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. чили на прах
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
1 кутия светла или друга бира, на стайна температура
Специално оборудване:
4 шепи чипс от хикория
Съд за печене на пиле с незалепващо керамично покритие Weber® или Стойка за пиле Weber® GBS
термометър за моментално отчитане на температурата
Метод на приготвяне:
- Поръсете сол по цялата повърхност и вътрешността на пилето и го увийте с фолио за свежо съхранение. Оставете в хладикник за 1½ до 2 часа.
- Накиснете дървения чипс от хикория във вода за поне 30 минути.
- В малка купа смесете сухите подправки.
- Изплакнете пилето със студена вода. Внимателно го подсушете с кухненска хартия. Натрийте го отвън и отвътре със сместа от сухи подправки.
- Подгответе барбекюто за индиректно готвене на средна температура (180° до 230°C).
- Поставете бира в контейнера на съда за печене на пиле Weber®.
- Изцедете и добавете дървения чипс върху горещите въглища или го сложете в кутията за опушване на газовото барбекю. Затворете капака. Когато чипсът започне да пуши, сложете съда с пилето върху скарата.
- Печете индиректно на средна температура, със затворен капак, между 1¼ до 1½ часа. Измерете вътрешната температура в най-дебелата част на гърдите (без да докосвате костта). Тя трябва да е достигнала поне 74°C.
- Извадете пилето от барбекюто и го оставете да почине за 5-10 минути.
- Нарежете пилето на парчета и сервирайте топло.