ОНЛАЙН ПОКУПКИ НА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ 150 ЛВ ДО 50 000 ЛВ

Рецепта WEBER - Цяло пиле на барбекю върху бира

Рецепта WEBER - Цяло пиле на барбекю върху бира

Продукти:

1 цяло пиле

¼ чаша кашерна сол

 

Сухи подправки:

2 ч.л. лук на прах

2 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. чили на прах

½ ч.л. прясно смлян черен пипер

 

1 кутия светла или друга бира, на стайна температура

Специално оборудване:

4 шепи чипс от хикория

Съд за печене на пиле с незалепващо керамично покритие Weber® или Стойка за пиле Weber® GBS

термометър за моментално отчитане на температурата

Метод на приготвяне:

  1. Поръсете сол по цялата повърхност и вътрешността на пилето и го увийте с фолио за свежо съхранение. Оставете в хладикник за 1½ до 2 часа.
  2. Накиснете дървения чипс от хикория във вода за поне 30 минути.
  3. В малка купа смесете сухите подправки.
  4. Изплакнете пилето със студена вода. Внимателно го подсушете с кухненска хартия. Натрийте го отвън и отвътре със сместа от сухи подправки.
  5. Подгответе барбекюто за индиректно готвене на средна температура (180° до 230°C).
  6. Поставете бира в контейнера на съда за печене на пиле Weber®.
  7. Изцедете и добавете дървения чипс върху горещите въглища или го сложете в кутията за опушване на газовото барбекю. Затворете капака. Когато чипсът започне да пуши, сложете съда с пилето върху скарата.
  8. Печете индиректно на средна температура, със затворен капак, между 1¼ до 1½ часа. Измерете вътрешната температура в най-дебелата част на гърдите (без да докосвате костта). Тя трябва да е достигнала поне 74°C.
  9. Извадете пилето от барбекюто и го оставете да почине за 5-10 минути.
  10. Нарежете пилето на парчета и сервирайте топло.
← Предишна Следваща →
Подобни публикации
  1. Съвети за гриловане
    Съвети за гриловане

    Запалването на барбекюто свързваме със забавление, приятели и вкусна храна. Споделяме няколко прости правила за перфектен резултат.

     

    Загрейте добре барбекюто преди готвене. Храната ще залепне и няма да се приготви правилно, ако скарата не е достатъчно нагорещена. Дори ако рецептата изисква средна или ниска температура, винаги първо загрявайте предварително грила на най-висока степен – поне 15 минути.

    Намажете продуктите с олио или зехтин.

  2. Как се правят дървени въглища
    Как се правят дървени въглища

    Традиционен метод за производство на дървени въглища

    В миналото дървените въглища са се произвеждали в процес наречен „земна яма“. Този традиционен метод включва изкопаване на яма в земята, обличането ѝ със слама и глина и запълването ѝ с дървен материал. След това ямата с дървата се запечатва отгоре с още слама, глина и слой пръст, запалва се в центъра и се оставя да се карбонизира за няколко дни. Процесът на производство

  3. Как се опушва месо на барбекю
    Как се опушва месо на барбекю

    Какво е опушване

    Опушването е метод на готвене, при който месото се поставя в специален опушвач или на скарата на барбекюто на слаб огън и ниска температура и се излага на дим от дърва, дървени въглища, дървени брикети, дървен чипс или дървени парчета. При този метод на готвене месото се пече бавно за период от няколко часа, което води до крехък и сочен краен продукт с наситен опушен вкус. Опушването на месо може да