Рецепта WEBER - Перфектни телешки ребра на барбекю
Продукти:
Смес от подправки за натриване:
2 супени лъжици сушена майорана
2 супени лъжици червен пипер
1 чаена лъжичка сух чесън
1 чаена лъжичка светлокафява захар
1 чаена лъжичка едра морска сол
1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
телешки ребра (около 2.3 kg)
Сос:
360 ml барбекю сос
240 ml вино Каберне Совиньон
Допълнително:
едра морска сол
прясно смлян черен пипер
Метод на приготвяне:
- В малка купа смесете сухите съставки.
- Отрежете излишната мазнина от ребрата. Натрийте месото обилно със сместа от подправки, увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за 12 часа.
- Оставете ребрата да престоят на стайна температура за 30 минути преди печене на барбекюто. Подгответе скарата за индиректно готвене при средна температура (180◦C до 230◦C).
- Почистете скарата с четка. Изпечете ребрата директено под затворен капак за около 10 минути, докато се запекат равномерно. Завъртете веднъж. Прехвърлете в голяма алуминиева тава за еднократна употреба - тя трябва да е достатъчно голяма, за да могат ребрата да се съберат едно до друго. Ако е необходимо, нарежете ребрата на по-малки парчета.
- Смесете съставките за соса в средно голяма тенджера. Сложете на котлона и оставете да заври. Ребрата се заливат със соса и се покриват добре с алуминиево фолио.
- Запечете ребрата индиректно на среден огън при затворен капак (около 1¾ часа). Завъртете веднъж.
- Извадете ребрата от тавата и нарежете на парчета. Отстранете излишната мазнина от соса и овкусете със сол и черен пипер. Поднесете ребрата горещи, със соса в отделна купа.