ОНЛАЙН ПОКУПКИ НА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ 150 ЛВ ДО 15 000 ЛВ

Прибори за готвене

Кухненски прибори за готвене от Fiskars

Всяка кухня се нуждае от здрави, ергономични и функционални кухненски пособия. В онлайн магазина ogradina.bg можете да закупите ножове, домакински ножици, тигани, тенджери и различни аксесоари за готвене на финландската компания FISKARS, позната по целия свят със своите качествени продукти. Ножовете се предлагат в няколко серии: Functional form, Edge, Hard Edge за хоби готвачи, Norr, Sensei, Royal за запалени кулинари и Titanium и Norden за мастър шефове. Изработени са от качествена стомана, а острието е прикрепено към дръжката толкова здраво, че не позволява задържането на бактерии. Съдовете за готвене се ползват ежедневно дълги години и са желан помощник във всеки дом. Домакинските ножици са произведени от най-добрите материали, ергономични са и осигуряват прецизно рязане. Всяка ножица е тествана ръчно, преди да напусне фабриката.

Какъв тиган да изберем за кухнята? От какви материали са произведени кухненските съдове?

Инокс: 

Неръждаемата стомана или иноксът е превъзходен материал за кухненски съдове – предлага здравина, хигиена, издържа на много високи температури и е лесен за поддръжка. Подходящ е за всякаква кулинарна техника – задушаване, пържене и варене. Иноксовите тенджери и тигани на FISKARS с допълнително алуминиево покритие осигуряват равномерното разпределение на температурата, изключителна здравина и са почти вечни. Могат да се слагат във фурната до 270◦С, да се мият в съдомиялна машина и да се обслужват с метални прибори.

Тиганите и тенджерите на FISKARS са съвместими с всички видове котлони, включително и индукционните.

Алуминий: 

Алуминият е с много добра топлопроводимост, което гарантира равномерно разпределение на температурата по дъното и страните на съда, намалява времето за приготвянето на храната и пести електроенергия. Алуминиевите тенджери и тигани са леки и са перфектни за ежедневна употреба. Тиганите с Optiheat™ са специално създадени за индукционни котлони, но могат да се използват с всички котлони, благодарение на специалната обработка на материала.

Чугун: 

Чугунът има изключителен капацитет на загряване и е идеален за ястия, които се нуждаят от повече време за приготвяне на котлона или във фурната, но също така и за запечатването на стекове на много висока температура. Съдовете за готвене от чугун стават по-устойчиви с времето, заради естественото закаляване на материала при нагряване. Тенджерите и тиганите от чугун не са подходящи за съдомиялни машини и трябва да се мият на ръка.

 

За какво се използват различните видове кухненски ножове? 

Различните кухненски ножове се използват за различни цели. Най-важният във всяка кухня е мултифункционалният нож на готвача с дължина между 15 и 31 cm. Този нож предлага широко и добре заточено триъгълно острие и може да се използва за нарязване, кълцане и надробяване на различни видове храна и меса с всякакви размери. Триъгълната форма позволява ножът да се плъзга нагоре и надолу по дъската при рязане на ситно. Използваме го за разполовяването на диня, пъпеш или тиква. Колкото по-остър е ножът, толкова по-прецизно и контролирано ще е рязането.

Азиатските ножове (сантоку) от 13-20 cm са идеални за прецизно нарязване на по-твърди малки или средни зеленчуци, зелен лук, свежи подправки, месо и риба.

Малките ножове от 6-10 сm, с тънко острие и остър връх, са многофункционални помощници в кухнята и се използват за беленето на плодове и зеленчуци, и за други малки, но сложни задачи, като почистването на скариди, премахването на семките на люти чушки и изобщо, за неща, които не слагате на дъската за рязане.

Назъбеният нож нарязва чисто деликатни зеленчуци и плодове без да ги смачква и без да разкъсва обелката им – домати, ягоди. Подходящ е за меки питки и за всички видове хляб с твърда коричка.

Ножoвете за филетиране на риба и обезкостяване на месо не са задължителни за всяка кухня.

Разбира се, винаги можете да се снабдите с кухненски комплект ножове, който съдържа, всичко, от което се нуждаете.

Поддръжка на кухненски ножове

Колкото по-добре се грижите за Вашите ножове, толкова по-рядко те ще имат нужда от наточване. Важно е винаги да ползвате дъска за рязане, за да предпазвате острието от затъпяване.

Професионалните готвачи наточват ножовете си всеки ден, за да са сигурни, че са в перфектна форма и готови за употреба. Това не е необходимо в обикновената кухня. Ножовете на FISKARS са направени от стомана с твърдост от HRC 52 до HRC 56. Колкото по-твърдо е острието, толкова по-дълго ножът е остър. От друга страна по-твърдата стомана се наточва по-трудно. Най-удобно е да използвате някое от точилата на FISKARS с търкалящ се керамичен камък. Така ще сте сигурни, че наточването се извършва по-правилния начин и под правилния ъгъл. Точилото се поставя на равна повърхност и ножът се прекарва през него напред и назад 15-20 пъти. Измийте и подсушете ножа, след като привършите с процедурата.

Повечето ножове на FISKARS могат да се мият в миялна машина. Поставете ги отделно от другите неща, за да не се удрят в тях.

Съхранявайте ножовете в специална стойка или на магнитна лента на стената. Ножовете се затъпяват бързо, ако са поставени в шкаф с други прибори.

Поддръжка и почистване на ножици

Домакинските ножици на FISKARS са направени от качествена шведска стомана (без примеси от никел) с твърдост от HRC 55 до HRC 57. Дръжките са от устойчива на удар пластмаса и са прикрепени към острието посредством технология, която не позволява задържането на бактерии. Напрежението между двете остриета може лесно да се регулира. Повечето ножици могат да се стерилизират с гама лъчи или в автоклав при температура до 137◦С. Някои модели ножици се продават с калъф, който предпазва от случайни порязвания и от затъпяване на остриетата.