ОНЛАЙН ПОКУПКИ НА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ 150 ЛВ ДО 15 000 ЛВ

Съвети за гриловане

Съвети за гриловане

Запалването на барбекюто свързваме със забавление, приятели и вкусна храна. Споделяме няколко прости правила за перфектен резултат.

 

Загрейте добре барбекюто преди готвене. Храната ще залепне и няма да се приготви правилно, ако скарата не е достатъчно нагорещена. Дори ако рецептата изисква средна или ниска температура, винаги първо загрявайте предварително грила на най-висока степен – поне 15 минути.

Намажете продуктите с олио или зехтин. Никога не мажете скарата с мазнина. Достатъчно е съвсем малко количество върху самата храна.

Почистете скарата. Остатъците от храна по скарата полепват по това, което печете и развалят вкуса. Винаги почиствайте барбекюто с четка за скара от неръждаема стомана, след като грилът се е нагорещил достатъчно.

Стойте в близост до барбекюто. Преди да започнете да готвите се уверете, че всичко, от което се нуждаете, е на една ръка разстояние. Не забравяйте основните прибори за барбекю, зехтин, сосове, подправки и чисти чинии за готвене. Да се ​​наложи да бягате обратно в кухнята си не само означава да пропуснете забавлението, но може да доведе и до изгаряне на храната ви.

Осигурете си място за готвене. Понякога готвенето на барбекю включва решения за части от секундата и е хубаво да може да прехвърлите храна от една зона в друга. Оставете свободно място върху скарата. По този начин ще имате възможност да обръщате храната с помощта на щипките за барбекю.

Гответе на затворен капак. Основната функция на капака не е да предпазва от дъжд. Най-важното е, че той предотвратява навлизането на прекалено много въздух и излизането на твърде много топлина и дим. Когато капакът е затворен, скарата е по-гореща, времето за печене е по-малко, а вкусът на пушек е по-силен. Използвайте приложението iGrill или WeberConnect, за да следите температурата на храната, така че да не е нужно да отваряте скарата, докато не дойде време за вечеря.

Обръщайте храната само веднъж. Това важи за почти всички продукти. Перфектната сочна пържола с апетитен загар се получава с едно обръщане – дайде й време да достигне желаното ниво на готовност от едната страна и чак тогава я обърнете. Честото отваряне на капака, води до намаляване на температурата, което води след себе си други проблеми. Така че, отстъпете назад и се доверете на барбекюто.

Оставете месото на стайна температура. Не е препоръчително да слагате студено месо от хладилника върху горещата скара. Извадете го да се темперира поне 30 минути по-рано. В противен случай рискувате стекът да изгори отвън, преди да се е сготвил отвътре.  

Използвайте щипка за барбекю. Обръщайте месото и зеленчуците с помощта на щипка или шпатула. Пробождането с вилица води до изтичане на сосовете, което прави храната по-суха и по-безвкусна. Използвайте вилица само при разрязване и сервиране.

← Предишна Следваща →
Подобни публикации
  1. Как да изберете перфектното барбекю
    Как да изберете перфектното барбекю

    При избора на барбекю трябва да имате предвид няколко неща.

    Къде ще бъде барбекюто? Колко често ще използвате барбекюто? За колко души ще готвите?

    За малък балкон или по-голяма тераса са подходящи електрическите грилове. С тях се работи изключително лесно и могат да се използват всекидневно през цялата година. Храната се готви на затворен капак, както при всички барбекюта на WEBER®, което я прави по-сочна и по-вкусна. Димът е малко (само това, което излиза от хран