ОНЛАЙН ПОКУПКИ НА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ 150 ЛВ ДО 15 000 ЛВ

Съвети за гриловане

Съвети за гриловане

Запалването на барбекюто свързваме със забавление, приятели и вкусна храна. Споделяме няколко прости правила за перфектен резултат.

 

Загрейте добре барбекюто преди готвене. Храната ще залепне и няма да се приготви правилно, ако скарата не е достатъчно нагорещена. Дори ако рецептата изисква средна или ниска температура, винаги първо загрявайте предварително грила на най-висока степен – поне 15 минути.

Намажете продуктите с олио или зехтин. Никога не мажете скарата с мазнина. Достатъчно е съвсем малко количество върху самата храна.

Почистете скарата. Остатъците от храна по скарата полепват по това, което печете и развалят вкуса. Винаги почиствайте барбекюто с четка за скара от неръждаема стомана, след като грилът се е нагорещил достатъчно.

Стойте в близост до барбекюто. Преди да започнете да готвите се уверете, че всичко, от което се нуждаете, е на една ръка разстояние. Не забравяйте основните прибори за барбекю, зехтин, сосове, подправки и чисти чинии за готвене. Да се ​​наложи да бягате обратно в кухнята си не само означава да пропуснете забавлението, но може да доведе и до изгаряне на храната ви.

Осигурете си място за готвене. Понякога готвенето на барбекю включва решения за части от секундата и е хубаво да може да прехвърлите храна от една зона в друга. Оставете свободно място върху скарата. По този начин ще имате възможност да обръщате храната с помощта на щипките за барбекю.

Гответе на затворен капак. Основната функция на капака не е да предпазва от дъжд. Най-важното е, че той предотвратява навлизането на прекалено много въздух и излизането на твърде много топлина и дим. Когато капакът е затворен, скарата е по-гореща, времето за печене е по-малко, а вкусът на пушек е по-силен. Използвайте приложението iGrill или WeberConnect, за да следите температурата на храната, така че да не е нужно да отваряте скарата, докато не дойде време за вечеря.

Обръщайте храната само веднъж. Това важи за почти всички продукти. Перфектната сочна пържола с апетитен загар се получава с едно обръщане – дайде й време да достигне желаното ниво на готовност от едната страна и чак тогава я обърнете. Честото отваряне на капака, води до намаляване на температурата, което води след себе си други проблеми. Така че, отстъпете назад и се доверете на барбекюто.

Оставете месото на стайна температура. Не е препоръчително да слагате студено месо от хладилника върху горещата скара. Извадете го да се темперира поне 30 минути по-рано. В противен случай рискувате стекът да изгори отвън, преди да се е сготвил отвътре.  

Използвайте щипка за барбекю. Обръщайте месото и зеленчуците с помощта на щипка или шпатула. Пробождането с вилица води до изтичане на сосовете, което прави храната по-суха и по-безвкусна. Използвайте вилица само при разрязване и сервиране.

← Предишна Следваща →
Подобни публикации
  1. Как да изберете перфектното барбекю
    Как да изберете перфектното барбекю

    При избора на барбекю трябва да имате предвид няколко неща.

    Къде ще бъде барбекюто?