ОНЛАЙН ПОКУПКИ НА ИЗПЛАЩАНЕ ОТ 150 ЛВ ДО 15 000 ЛВ

Как се правят дървени въглища

Как се правят дървени въглища

Традиционен метод за производство на дървени въглища

В миналото дървените въглища са се произвеждали в процес наречен „земна яма“. Този традиционен метод включва изкопаване на яма в земята, обличането ѝ със слама и глина и запълването ѝ с дървен материал. След това ямата с дървата се запечатва отгоре с още слама, глина и слой пръст, запалва се в центъра и се оставя да се карбонизира за няколко дни. Процесът на производство на дървени въглища в земна яма е много трудоемък, тъй като ямата се копае на ръка, а дървесината трябва да бъде внимателно и плътно подредена, за да се осигури равномерно карбонизиране. Процесът на производство трябва да се наблюдава непрекъснато и да се добавя още пръст, когато се получават запалвания. Процесът на горене в ямата се извършва отдолу нагоре. Това е често срещан метод за производство на дървени въглища в продължение на много векове. Той не изисква никакво специализирано оборудване и може да се направи с помощта на материали, които се намират в близост до мястото на производство. По време на карбонизацията се отделят вредни вещества, които замърсяват въздуха, почвата и подпочвените води. Често пакет с такива дървени въглища съдържа немалко количество пръст и слама. Качеството на получените дървени въглища е различно при всяка яма и зависи от много фактори – околна среда, вятър, влажност и температура на въздуха, климатични промени, човешка грешка и др. Употребата на този метод за производство е забранен в Европейския съюз. 

Съвременна технология за производство на дървени въглища

Днес дървените въглища в развитите държави се произвеждат в пещ за карбонизиране или реторта, което е по-ефективен и контролиран метод за производство на въглища. Тези пещи позволяват прецизен контрол на температурата и по-бързо време за производство. Традиционното производство на дървени въглища в ями от пръст все още се практикува в някои части на света, особено в райони, където достъпът до модерно оборудване е ограничен.

Дървени въглища се произвеждат чрез нагряване на дървесина в среда без кислород, докато бъде напълно карбонизирана или „овъглена“. Процесът на производство на дървени въглища е известен като карбонизация или пиролиза.

Ето основния процес за приготвяне на дървени въглища в пещ:

  • Дървото се нарязва на малки парчета със сравнително еднаква големина, като се отстраняват клоните.
  • Дървеният материал се поставя в карбонизиращата пещ или реторта. Пещта за карбонизиране е специално проектирана да нагрява дървесината до високи температури, като същевременно минимизира количеството на наличния кислород.
  • Камерата на пещта се затваря и дървата се загряват до температура от около 700-900°C. Това може да стане с помощта на дърва, газ или електричество като гориво.
  • Дървото се оставя да се карбонизира за няколко часа, докато се овъгли напълно.
  • Всички вредни вещества и газове от горенето изгарят в самата пещ и не замърсяват околната среда.
  • Горещите дървени въглища се изваждат от пещта и се оставят да изстинат.
  • Натрошават се и се пресяват до желания размер.
  • Пълнят се в чували и са готови за употреба.

Получените дървени въглища може да се използват за готвене на барбекю, скара и огнище. Може да се смелят на прах от въглен, който се използва като компонент в други продукти като барут или активен въглен. Качеството им е винаги едно и също, тъй като процесът на карбонизация се контролира постоянно от специална апаратура в самата пещ. Дървените въглища, които предлагаме в онлайн магазин ogradina.bg са с най-високо качество и са безопасни за употреба, тъй като не съдържат вредни вещества. Изберете български дървени въглища Rossima или дървени въглища Weber и се насладете на здравословна и вкусна храна.

← Предишна Следваща →
Подобни публикации
  1. Съвети за гриловане
    Съвети за гриловане

    Запалването на барбекюто свързваме със забавление, приятели и вкусна храна. Споделяме няколко прости правила за перфектен резултат.

     

    Загрейте добре барбекюто преди готвене. Храната ще залепне и няма да се приготви правилно, ако скарата не е достатъчно нагорещена. Дори ако рецептата изисква средна или ниска температура, винаги първо загрявайте предварително грила на най-висока степен – поне 15 минути.

    Намажете продуктите с олио или зехтин.

  2. Как да изберете перфектното барбекю
    Как да изберете перфектното барбекю

    При избора на барбекю трябва да имате предвид няколко неща.

    Къде ще бъде барбекюто?