Рецепта WEBER - Сладки и пикантни пилешки крилца на барбекю
Продукти:
2 килограма големи пилешки крилца
Микс от сухи подправки за овалване:
2 чаени лъжички едра морска сол
1 чаена лъжичка смлян кориандър
½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
½ чаена лъжичка смлян кайенски пипер
Сос:
3 супени лъжици прясно изцеден сок от лайм
3 супени лъжици лют чили сос с чесън (напр. шрирача)
2 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици мед
1 супена лъжица масло
Метод на приготвяне:
- В малка купа смесете съставките за сместа за овалване. Подсушете крилцата и ги наредете едно до друго в тава за печене. Натрийте ги от двете страни със сместа от подправки. (Ако имате чувствителна кожа, носете гумени ръкавици.) За да изсъхнат леко крилцата, ги поставете непокрити в хладилника за около 4 часа.
- Смесете продуктите за соса в малка тенджерка на котлона (средна температура). Разбърква се, докато маслото се разтопи, след което се отстранява от огъня.
- Подгответе барбекюто за индиректно готвене, като използвате метода на средна температура (от 180◦C до 230◦C).
- Изпечете крилцата директно на скарата под затворения капак за 10-15 минути, докато се зачервят от двете страни. Завъртете веднъж или два пъти. След това гответе индиректно под затворен капак още 15-20 минути, докато месото при костта вече не е розово и кожата е хрупкава. Обърнете крилцата един-два пъти, като ги мажете често със соса.
- Извадете ги от грила и полейте с останалия сос. Сервирайте топли или със стайна температура.