Барбекюта за къмпинг, каравана и пикник

Къмпинг и караванинг

И къмпингуването, и караванингът са дейности на открито, които включват нощуване сред природата, но между тях има някои основни разлики. Къмпингуването обикновено се отнася до поставянето на временен подслон, например палатка, в естествена среда като гора, плаж или къмпинг. Този вид къмпингуване често се свързва с по-примитивни условия на живот - готвене на огън, използване на преносими тоалетни или тоалетни с ями и спане на земята в спални чували върху постелки или надуваеми матраци. Къмпингуването може да включва и дейности като пешеходен туризъм, риболов и наблюдение на диви животни. Хората обичат да ходят на къмпинг поради различни причини. 

  • За да се откъснат от технологиите - това помага на хората да се отпуснат и да релаксират.
  • За да се свържат с природата - позволява на хората да се докоснат до природата от първа ръка, независимо дали става въпрос за поход в гората, седене край езеро или наблюдение на звездите през нощта.
  • Да прекарват време със семейството и приятелите си далеч от разсейващите фактори на ежедневието.
  • За да се упражняват - къмпингуването често включва физически дейности като походи, плуване или плаване с кану, което може да помогне на хората да останат активни и здрави.
  • За да спестят пари - къмпингуването може да бъде по-достъпен вариант за почивка, отколкото престоят в хотел или курорт.
  • За да предизвикат себе си - особено ако сте на къмпинг в дивата природа или с раница на гърба. Той може да ви даде възможност да изпробвате уменията си за оцеляване и да излезете от зоната си на комфорт.
  • За да се насладят на простия живот с по-малко вещи - помага на хората да оценят простите удоволствия в живота, като добра книга, чаша горещо кафе рано сутрин или интересни разговори.

 

От друга страна, караванингът включва използването на превозно средство за пътуване и престой в мобилна къща (кемпер) или ремарке (каравана). Караваните са оборудвани с основни удобства, като кухня, тоалетна и легло. Предимството на караваните е, че могат да пътуват на дълги разстояния, като същевременно имат достъп до някои от удобствата на дома. Караваната обикновено се закарва на някой къмпинг в началото на летния сезон, а хората пътуват с кола до нея. Кемперът е по-удобен, ако искате да обикаляте и да нощувате по различни места. Пътуването с кемпер или каравана има следните предимства:

  • Удобство - позволява да вземете със себе си собствените си помещения, където и да отидете. Това означава, че можете да избегнете неприятното опаковане и разопаковане всеки път, когато се премествате на ново място.
  • Гъвкавост - имате възможност да променяте плановете си за пътуване в движение. Можете лесно да се отклоните към ново място или да останете по-дълго на едно място, ако то ви харесва.
  • Комфорт - предлага повече комфорт, отколкото палатката или традиционната къмпинг инсталация. Разполагате с легло, кухня, баня, а често и с дневна зона, което може да направи пътуването по-удобно и приятно.
  • Икономичност - въпреки че първоначалните разходи за закупуване или наемане могат да бъдат високи, в дългосрочен план това може да бъде рентабилен начин за пътуване. Спестявате пари от настаняване и разходи за храна, а често можете да паркирате на безплатни или евтини места за къмпинг.
  • Приключения - пътуването с каравана или кемпер може да бъде забавно и вълнуващо приключение. То ви позволява да изследвате нови места, да се запознаете с нови хора и да опознаете различни култури по уникален начин.

Качествена екипировка за къмпинг

Инвестирането в качествена екипировка за къмпинг може да е по-скъпо в началото, но в крайна сметка ще осигури по-добро къмпинг преживяване и ще издържи по-дълго, което я прави инвестиция, която си заслужава. Наличието на качествени продукти по време на къмпинг е важно по няколко причини:

  • Безопасност. Лошо изработеното или некачествено къмпинг оборудване може да бъде опасно, особено ако се повреди по време на употреба. Например евтината къмпинг печка може да изпуска газ или да е склонна да се преобърне, което да предизвика опасност от пожар. Доброто качество на къмпинг оборудването е проектирано така, че да отговаря на стандартите за безопасност и вероятността да се повреди по време на употреба е по-малка.
  • Дълготрайност. Къмпингуването често е свързано с излагане на природни стихии, пресечен терен и честа употреба. Доброто качество на екипировката за къмпинг е проектирано да издържа на тези условия и е създадено, за да издържи, като гарантира, че ще осигури надеждна работа по време на пътуването ви.
  • Комфорт. Къмпингуването може да бъде предизвикателство, особено ако не разполагате с удобна екипировка. Доброто качество на къмпинг оборудването е проектирано така, че да осигурява комфорт и удобство, което ви позволява да се насладите максимално на къмпингуването си.
  • Производителност. Независимо дали става въпрос за спален чувал, палатка или раница, качествената къмпинг екипировка е проектирана така, че да работи добре в условията, за които е предназначена. Например една висококачествена палатка ще осигури добра вентилация, ще ви запази сухи при дъжд и ще ви стопли при ниски температури.

Преносими барбекюта за къмпинг

Когато става въпрос за избор на най-добрия тип барбекю за къмпинг, има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид. Тъй като ще трябва да занесете барбекюто до къмпинга, е важно да изберете такова, което е лесно за пренасяне и не заема много място в автомобила ви. После трябва да решите какъв тип гориво ще използвате. Може да избирате между газ, дървени въглища и дърва. Пропан-бутанът е удобен и лесен за използване, докато дървените въглища и дървата осигуряват по-автентичен вкус на барбекю.

  • Преносимото газово барбекю е леко и лесно за пренасяне. Освен това загрява бързо и се използва лесно.
  • Барбекюто на дървени въглища също е добър вариант, ако предпочитате автентичния вкус на опушено. То може да бъде малко по-трудно за използване от барбекюто на газ, но все пак е сравнително лесно за транспортиране.
  • Барбекюто или печката за лагерен огън са проектирани да се използват със съчки и дърва и могат да осигурят уникално изживяване при готвене на открито. Само не забравяйте да се консултирате с къмпинга, за да се уверите, че паленето на огън е разрешено, и да спазвате всички правила за пожарна безопасност.

Преносими барбекюта на газ Weber

  •   Weber Go-Anywhere - Преносимото барбекю на газ Weber® Go-Anywhere е проектирано така, че да заема най-малко място в багажника на колата или кемпера. То е лесно за транспортиране и е идеално за приготвяне на барбекю на открито – на палатка в планината, на плажа или на пикник до реката. Запалва се с натискането на един бутон и има удобни крачета, които се завъртат и заключват капака при пренасяне. Използва се с преносима газова бутилка, но може да се свърже и с голяма такава с помощта на специален комплект от маркуч и регулатор за газ.

  • Weber Q 1200 - Това е топ продуктът на Weber за преносимо газово барбекю и най-продаваният модел за къмпинг, добре познат на любителите на готвенето сред природата. Лесно за пренасяне, то е идеално за пикник и уикенди на открито. На скарата могат да се изпекат едновременно 6 бургера. Готвенето е винаги на затворен капак. По този начин времето за изпичане намалява, а сочността на продуктите се запазва. Използва се с преносима газова бутилка, когато сте на път или се свързва с голяма газова бутилка с помощта на специален комплект от маркуч и регулатор за газ. Газовата горелка е разположена по дължина под скарата и нагрява равномерно цялата чугунена повърхност - за правилно изпичане на продуктите. Над газовата горелка скарата е плътна, което предпазва от внезапни възпламенявания по време на готвене. Не препоръчваме модели газови барбекюта, чиито горелки могат да се използват и като газов котлон. 

  • Weber Traveler - Преносимото барбекю Weber® Traveler е изключително компактно в сгънато положение и се побира с лекота в багажника на автомобила. То е за всеки, който иска да си направи вкусно барбекю далеч от дома и да приготви храна за повече хора. Разполага с голяма скара, на която можете да изпечете храната за всички по едно и също време. Събира 15 бургера едновременно. Но не си мислете, че сте ограничени до типичното къмпинг меню. Температурата на барбекюто се регулира от ниска до висока степен, което дава възможност за приготвянето на разнообразни ястия – палачинки, сочно пиле, перфектно изпечен стек и дори закуска. Иновативният му дизайн оптимизира количеството на използваната газ при готвене. Грилът е прикрепен към количката и е готов за употреба в момента, в който го разгънете.

Преносими барбекюта на дървени въглища Weber

  • Weber Smokey Joe - То е достатъчно малко, за да го взимате на най-големите си приключения. Специалната дръжка не позволява на капака да се отвори и да изцапа вътрешността на колата. Лесно е за почистване и поддръжка, има удобни крачета и притежава отлична мощност. Базирано е на оригиналния дизайн на създателя на Weber® от 1952 г. Произведено е от същите качествени материали, като по-големите модели барбекюта и целта му е да Ви служи дълги години. По време на готвене капакът е затворен, а температурата се контролира чрез регулаторите за въздух - за автентичен барбекю вкус. 

  • Weber Go-Anywhere - Да, не сме сбъркали. Този модел е толкова хубав, че се предлага и във вариант на дървени въглища. Вземете малкото барбекю на дървени въглища Go-Anywhere с вас навсякъде и се насладете на готвенето на затворен капак сред природата! Чудесно за всичко - прясно уловена риба, месо, зеленчуци и хлебчета.

  • Опушвач Smokey Mountain - Този опушвач на дървени въглища е специално създаден за феновете на опушването и за най-големите грил майстори. На него може да приготвите slow-and-low ребра, бут, плешка, цяла пуйка или риба. Опушвачът не е малък и не е толкова лесен за пренасяне, но е любим модел на рибарите и ловците. Може да се използва и за бързо гриловане на храната.

Барбекюта и печки на дърва Petromax

  • Petromax Atago - Преносимото барбекю Atago е универсален продукт за къмпинг, пикник или палатка и работи с дърва, дървени въглища или брикети. Може да се използва като скара, огнище за безопасен лагерен огън, котлон за чай и кафе, фурна за яхнии и супи с помощта на чугунен холандски съд за готвене. То е изключително здраво и леко, има уникален инженерен дизайн и е добре познато на любителите на живота сред природата. Към барбекюто е включена скара за гриловане. Без нея, Atago служи като огнище за запалването на безопасен лагерен огън.

  • Petromax Loki2 - Преносимата печка за къмпинг и палатка Petromax, модел loki2 е създадена за отопление на палатка и за готвене на открито. Тя е лесна за пренасяне, тъй като дизайнът позволява опорните крака да бъдат сгънати, а частите на комина да се приберат в корпуса. Печката надеждно загрява палатката веднага щом се появи планинският хладен нощен въздух. 

  • Petromax RF33 - Преносимата печка за къмпинг Petromax е създадена за готвене на открито - на риболов, къмпинг, каравана, палатка или пикник. Тя работи на принципа на котела на дърва, като по този начин постига изключително ефективно изгаряне на биомаса (дърва, съчки, шишарки и др.), благодарение на оптималното подаване на въздух. Здравата печка е много икономична и е чудесно допълнение към външната кухня.

  • Преносимо огнище за къмпинг Petromax - Направено е от неръждаема стомана, предлага се в два размера и осигурява безопасно палене на огън сред природата, като не оставя изгорели петна след себе си. Огнището се сглобява и разглобява лесно само с няколко стъпки. На него може да сварите кафе, да запарите чай или да направите вкусни ястия в чугунен тиган, тенджера или в холандски съд за готвене. Предпочитан модел за всеки рибар.