Как да помогнем на пчелите - съвети за градина и балкон от Fiskars

Засади цвете, спаси пчела.

Международният ден на пчелата е на 20.05. Напълно заслужена чест, защото дължим много на пчелите. Това го знае всеки градинар. Именно затова и ние от Fiskars заставаме зад каузата за тяхното опазване.

Защо пчелите са толкова важни

Пчелите са малки същества, но тяхната роля в природата е огромна.

Това, което те правят по цял ден, е да събират от цъфтящите растения нектар и полени, за да се изхранват. Така те извършват изключително важна задача – опрашват цветовете на растенията и по този начин отговарят за растежа на почти 90% от всички растителни видове на планетата. Това прави пчелите незаменима част от екосистемата ни, както и от производството на плодове и зеленчуци по целия свят. На практика колкото и малки да ви се струват, от тях зависи животът ни такъв, какъвто го познаваме. 

Време е за действия

Въпреки важността си пчелите днес са заплашени от изчезване както по брой, така и по разнообразие. Все повече видове изчезват, половината от съществуващите вече са застрашени. Дивите пчели измират, защото естественото им жизнено пространство постоянно се свива. Чрез отглеждането на монокултури в земеделието източниците им на храна намаляват, а химичните вещества, с които се обработват, допълнитено им вредят. 

Затова е крайно време да сложим пчелите “под крилото си” и да им помогнем. И в това може да участва наистина всеки от нас с лесни и неизискващи средства действия.

Ние от Fiskars заставаме зад тази кауза и ви призоваваме да участвате в спасяването на пчелите. С това всички бихме допринесли за устойчивото бъдеще на планетата ни.

Как да помогнем на пчелите

Няколко лесни стъпки, които можете да направите, за да помогнете на пчелите, ако имате градина или балкон:

  • Първата е настина лесна. Ако имате възможност, отделете парче земя и не правете нищо върху него – природата знае какво да прави!

  • Подрязвайте тревата и живия си плет по-рядко. Когато го правите, почистете отрязъците веднага.

  • Посадете диви цветя или цъфтящи растения в градината си или на балкона си. Знаете ли, че пчелите обожават лилавия цвят?

  • Ако разполагате само с балкон, билките в саксии също са чудесен вариант. Риган, маточина, мащерка и салвия ще направят пчелите щастливи!

  • Не използвайте пестициди и химикали – те вредят на пчелите и другите опрашващи насекоми. Изберете нетоксични естествени алтернативи. Стремете се да използвате висококачествени органични семена и растения. 

  • “Хотел” за пчелите може да пасне на почти всяко място. Много от пчели са самотни и биха използвали за подслон купчина клонки или привързани бамбукови пръчки. Да направите сами “хотел” за пчели може да е чудесно занимание за цялото семейство в някой летен ден.

  • През по-топлите летни дни предложете на пчелите местенце, от което могат да пият вода. Сложете плитък съд навън, пълен с вода и речни камъчета, които да предпазят пчелите от удавяне.

За Fiskars

Фискарс е една от световните водещи марки за градинарство, готвене и хоби. Нашата цел е да допринесем за повече щастие в и около дома.

Създадена през 1649 г., Fiskars и до днес отстоява принципите на високо качество и функционален, но и устойчив дизайн. Стремим се да вдъхновим всеки ентусиаст в градината или кухнята да следва страстта си, като му помагаме с нужните инструменти – дълготрайни и иновативни. Вярваме, че ако помогнем ежедневните ни действия да носят радост и да бъдат в съзвучие с природата, това ще донесе повече щастие както вкъщи, така и отвъд – в общността ни и цялата планета.

 

Повече за Fiskars можете да научите на www.fiskars.com.

За да рагледате продуктите на марката, натиснете тук.