Ограда за зелен покрив и покривна градина

Какви са ползите от зелените покриви

Зелените покриви играят ключова роля за подобряване на градската среда и предлагат редица ползи за градовете. Те имат потенциала да превърнат градските райони в по-устойчиви и приятни за живеене пространства. Зелените покриви отговарят на различни екологични предизвикателства, пред които са изправени градовете, и насърчават по-здравословна и хармонична връзка между градското развитие и природата. Те спомагат за:

  • Дъждовните води. Градовете често се борят с управлението на дъждовните води, което води до проблеми като наводнения и претоварване на канализационните системи. Зелените покриви абсорбират и задържат дъждовната вода, като намаляват обема на оттичащите се води и облекчават натиска върху канализационната инфраструктура. Растителността и растителната среда на зелените покриви действат като естествени филтри, като помагат за пречистването на дъждовната вода, преди тя да попадне в канализационната система.

  • Смекчаване на ефекта на "градския топлинен остров". Градските райони обикновено са по-горещи от околните селски райони. Изобилието от бетон, асфалт и сгради поглъщат и излъчват топлина, което допринася за повишаване на температурата. Зелените покриви осигуряват охлаждащ ефект чрез изпарение, сянка и изолация.

  • Енергийна ефективност. Зелените покриви осигуряват естествена изолация, като намаляват нуждата от отопление и охлаждане на сградите. Растителността и почвените слоеве действат като топлинни бариери и намаляват преноса на топлина през покрива. Това може да доведе до по-ниско потребление на енергия и емисии на парникови газове, свързани с отоплителните и охладителните системи.

  • Подобряване на качеството на въздуха. Зелените покриви улавят и филтрират въглеродния диоксид, отделят кислород и пречистват въздуха.

  • Биоразнообразие. Зелените покриви осигуряват допълнителна площ за отглеждане на растения и създават местообитания за птици и насекоми. Те допринасят за градското биоразнообразие, като поддържат местни растителни видове и привличат опрашители.

  • Естетика. Зелените покриви внасят природата в градския пейзаж. Те предлагат на хората възможност прекарат известно време сред природата и да се докоснат до зелените пространства.

  • Намаляване на шума. Растителността и почвените слоеве на зелените покриви поглъщат и отклоняват звука, като намаляват шумовото замърсяване от трафика, строителството и др.

Изграждане на зелен покрив и покривна градина

Зеленият покрив се състои от слой почва и растителност директно върху покривната повърхност. Растителността обикновено е от нискорастящи устойчиви растения, като седуми, треви или мъхове. Зелените покриви могат да варират по сложност - от екстензивни зелени покриви (тънки почвени слоеве с растения с ниска степен на поддръжка) до интензивни зелени покриви (по-дълбоки почвени слоеве, които поддържат по-голямо разнообразие от растения и дори малки дървета и се нуждаят от редовна поддръжка).

Покривната градина може да бъде изградена като отделна структура върху повърхността на покрива. Нейната основна цел е да предостави приятно пространство за хората, като почвата и растенията са поставени в повдигнати лехи, големи саксии с дървета или сандъчета с цветя.

Конкретните стъпки и изисквания за изграждане на зелен покрив или покривна градина могат да варират в зависимост от местоположението, местните разпоредби и личните предпочитания. Препоръчително е да потърсите експертно мнение от професионалисти. По-долу предлагаме няколко насоки, които ще ви помогнат да започнете:

  • Структурна оценка. Консултирайте се със строителен инженер, инженер-конструктор или професионалист с опит в инсталирането на зелени покриви, за да оцените носещата способност и да се уверите, че конструкцията е в състояние да издържи тежестта на зеления покрив.
  • Хидроизолация и дренаж. Зелените покриви се нуждаят от специални хидроизолационни мембрани, които предпазват сградата от проникване на вода. Необходимо е създаването на дренажен слой от чакъл или специализирани дренажни покривала, които да спомогнат на излишната вода да се оттича от покрива.
  • Бариера за корените. Бариерата за корените предотвратява увреждането на хидроизолационния слой.
  • Среда за отглеждане. Изберете лека среда за отглеждане, подходяща за вашия зелен покрив. Тя трябва да осигурява подходящ дренаж, да задържа влагата и да подпомага растежа на растенията. Обикновено се използва смес от лека почва, компост и разширени глинени агрегати.
  • Избор на растения. Изберете растения, които са подходящи за климата, условията на покрива и желаната визия. Обмислете използването на комбинация от местни и устойчиви на засушаване растения. Изберете нискорастящи видове с плитки корени за екстензивни зелени покриви (тънък почвен слой до 30 cm) и растения с по-дълбоки корени за интензивни зелени покриви (почвен слой с до 100 cm дълбочина).
  • Монтаж. Засадете избраната растителност на зеления покрив, като осигурите подходящи разстояния. Обърнете внимание на специфичните изисквания за засаждане на всеки вид. Напоявайте растенията адекватно по време на фазата на установяване.
  • Поддръжка. Интензивният зелен покрив изисква редовна поддръжка чрез поливане, плевене и осигуряване на необходимите хранителни вещества. Консултирайте се с професионалист, който да извършва периодични проверки и поддръжка, особено през първите две години от засаждането.

Ограждане на зелен покрив и покривна градина

При избора на ограда за покрива трябва да се вземат предвид няколко фактора - безопасност, естетика, устойчивост на вятър, функционалност, поддръжка, тегло на оградата и изисквания за монтаж, специфични за вашата покривна конструкция. Консултацията с конструктор или архитект с опит в областта на покривните градини е задължителна.

Фирма Росима ЕООД има богат опит в ограждането на зелени покриви. Препоръчваме използването на ажурни оградни системи, които са: 

  • Леки - те не натоварват излишно покривната конструкция. Бетоновите парапети и плътните пана са скъпи, тежки и трудни за изграждане. 
  • Произведени от висококачествена стомана - осигуряват здрава бариера и гарантират безопасност по време на използване. Качеството на използваната стомана и дебелината на теловете влияе на цялостната здравина на оградата и нейната устойчивост на силни натоварвания.
  • Предлагат системно решение – добрата оградна система се състои не само от качествени пана и стълбове, но и от най-добрите анкерни планки, здрави security болтове и фиксатори от неръждаема стомана. Правилното закрепване, неразглобяемите връзки и здравата основа са от решаващо значение, за да се гарантира, че оградата ще остане стабилна. Оградната система на покрива се монтира на анкерни планки. Бетонирането на стълбовете не е препоръчително, защото ще утежни съоръжението и ще компрометира хидроизолационните и дренажните слоеве на зеления покрив.
  • Устойчиви на вятър – скоростта на вятъра се увеличава право пропорционално на височината на сградата поради намаленото повърхностно триене и по-малкото препятствия. Ажурните пана имат отворена конструкция с разстояние между стоманените телове, които позволяват на вятъра да преминава през тях, което намалява силата, упражнявана върху оградата. Плътните пана действат като бариера за вятъра и изпитват в пъти по-големи натоварвания, което създава предпоставки за разрушаване на линията на оградата. Това е изключително опасно, заради голямата височина, на която е извършен монтажът. Формата, размерът и конструктивните особености на сградата също оказват влияние върху потока на вятъра около нея. Например високите сгради с остри ъгли или неправилни форми могат да създадат турбуленция и по-висока скорост на вятъра на покривите си.
  • Устойчиви на корозия - за да се повиши устойчивостта на ръжда, металните огради често се произвеждат от материали като поцинкована стомана или алуминий, които имат присъщи устойчиви на ръжда свойства. Освен това върху повърхността на оградата могат да се нанасят защитни прахови покрития, бои или антикорозионни обработки, за да се осигури допълнителен слой защита срещу ръжда и корозия.
  • UV устойчиви - металните огради върху покрива са изложени на интензивна слънчева светлина през целия ден и са особено податливи на увреждане от UV лъчите. Устойчивите на ултравиолетовите лъчи покрития удължават живота на металните огради, като предотвратяват влошаване на качеството, напукване, лющене, обезцветяване или отслабване на металната структура. Устойчивите на ултравиолетовите лъчи свойства позволяват на оградата да издържа по-ефективно на тези условия, като осигуряват оптимална дълготрайност.
  • Не изискват поддръжка - издържат на външни атмосферни влияния и притежават дългогодишна гаранция за качество. Ремонтните дейности на покрива на сграда са скъпо и трудно начинание и трябва са се избягват.
  • Предлагат добра видимост към околността – ажурните огради са особено подходящи за градини на покрива, където е желателно да се запази усещането за откритост.
  • Позволяват добра циркулация на въздуха - отвореният дизайн на ажурните метални огради спомага за проветряването и намалява риска от застояване на въздуха или натрупването на влага. Това е от полза в открити пространства за отдих на покривните градини.
  • Могат да бъдат адаптирани към различни стилове и дизайни – придържайте се към универсален и класически вид на паната.
  • Възможност за добавяне на увивни растения към паната  – създават вертикален елемент (зелена стена) към градината на покрива, като същевременно служат като естествена защитна бариера от вятър и ярко слънце.

Белгийският производител Betafence предлага едни от най-добрите оградни системи на пазара на огради - Nylofor 2D и Zenturo. Те разполагат с 10 годишна гаранция на покритието срещу корозия и сертификати за качество EN 10326:2004. Препоръчваме монтажът да се извърши със стълбове BEKAFIX. Те имат H-профилирано сечение със специфичен дизайн, патент на Betafence. Специалният метален фиксатор за BEKAFIX осигурява стабилна и трудно демонтируема връзка, има възможност за допълнителен монтаж на security-болт, който остава дискретно скрит в извивката на стълба. Стълбовете BEKAFIX са с регулярни фабрично разпробити отвори по височина през 25 mm, което позволява прецизното им инсталиране по наклонени терени. Двустранно горещо поцинковани са отвътре и отвън и с полиестерно покритие PES в цвят. С възможност за допълнителна защита чрез монтирането на поне 2 броя неразглобяеми стоманени болтови връзки на стълб. 

Свържете се с ogradina.bg или заповядайте на място в нашия шоурум, за да разгледате продуктите и да получите допълнителна информация, относно ограждането на зелени покриви и покривни градини.