Какво е мулчиране и как се прави

Какво представлява мулчирането? Наръчник на градинаря за здрави растения

Мулчирането е една от най-полезните практики, които можете да приложите в градината си. Независимо дали сте опитен градинар, или тепърва започвате, разбирането на мулчирането може значително да подобри здравето и външния вид на вашите растения. Но какво точно представлява мулчирането и каква е ползата от него за вашата градина? В тази статия ще навлезем в основите на мулчирането, ще разгледаме различните налични видове и ще ви помогнем да изберете най-добрия мулч за вашата градина. 

Мулчирането е селскостопанска практика, която днес се използва в градините и селскостопанските култури, за механично предотвратяване на растежа на плевелите, без да се използват химически хербициди. Мулчирането включва разстилане на слой материал върху повърхността на почвата в градината. Този слой може да служи за множество цели, включително задържане на влагата, регулиране на температурата на почвата, потискане на плевелите и добавяне на хранителни вещества в почвата. По същество мулчът действа като защитна бариера между почвата и външната среда, създавайки по-здравословна среда за отглеждане на вашите растения.

Предимства на мулчирането

Преди да се запознаем с различните видове мулчиране, нека разгледаме накратко многобройните ползи, които мулчирането предлага:

  • Задържане на влагата - мулчът помага на почвата да задържа влагата, като намалява изпарението. Това е особено полезно през горещите летни месеци, тъй като осигурява на растенията постоянен приток на вода и намалява честотата на поливане.
  • Потискане на плевелите - като блокира достъпа на слънчева светлина до почвата, мулчът потиска растежа на плевелите, намалявайки времето и усилията, необходими за плевене.
  • Регулиране на температурата на почвата - мулчът действа като изолационен слой, като поддържа почвата по-хладна през лятото и по-топла през зимата, което предпазва корените на растенията от екстремни температури.
  • Обогатяване на почвата - органичните мулчове се разграждат с течение на времето, като добавят ценни хранителни вещества в почвата и подобряват нейната структура.
  • Контрол на ерозията - мулчът намалява ерозията, като не позволява на дъждовната вода да отмие горния слой на почвата.
  • Насърчаване на растежа на корените.
  • Предпазване на плодовете и зеленчуците от замърсяване.
  • Намаляване на използването на пестициди и хербициди.

Различни видове мулчиране

Мулчирането може да се раздели най-общо на две групи - органично и неорганично.

Органични мулчове

  1. Дървени стърготини и дървесна кора. Дървените стърготини и мулчът от кора са популярен избор за градинските цветни лехи и са особено подходящи около дърветата. Те се разграждат бавно, като с течение на времето добавят органични вещества към почвата. Тези мулчиращи материали са естетични и ефективни за потискане на плевелите и задържане на влагата.
  2. Слама или сено. Сламата и сеното са отлични за зеленчуковите градини. Те се разграждат по-бързо от мулчиращите материали на дървесна основа, като обогатяват почвата с хранителни вещества. Сламата е особено добра за потискане на плевелите и за задържане на плодове като ягодите над земята, което предотвратява загниването им.
  3. Компост. Компостът може да се използва като мулч, за да осигури богат източник на хранителни вещества за вашите растения. Той подобрява структурата и плодородието на почвата, като същевременно запазва влагата. Компостният мулч е идеален за цветни лехи и зеленчукови градини.
  4. Окосена трева. Окосената трева е леснодостъпен и рентабилен мулч, особено ако поддържате тревна площ. Те се разграждат бързо, като добавят азот в почвата. Важно е обаче да ги полагате на тънки слоеве, за да предотвратите образуването на рогозки, които могат да блокират достъпа на вода и въздух до почвата.
  5. Листа. Падналите листа могат да се натрошат и да се използват като мулч в градината. С течение на времето те се разлагат, обогатявайки почвата с органични вещества. Мулчът от листа е особено полезен за горските градини и около дърветата и храстите.

Неорганични мулчове

  1. Чакъл или камъчета. Чакълът и камъчетата са дълготрайни мулчиращи материали, които често се използват в райони с лош дренаж или в алпинеуми. Те не се разлагат, така че не добавят хранителни вещества в почвата, но са отлични за борба с плевелите и предотвратяване на почвената ерозия.
  2. Непромокаемо фолио срещу плевели. Непромокаемото покривало се използва често в търговското зеленчукопроизводство. То ефективно задържа влагата в почвата и осигурява дълготрайна защита срещу плевели.
  3. Покривало срещу плевели (геотекстил за мулчиране). Покривалото често се поставя под слой органичен мулч или чакъл, за да осигури допълнителна бариера срещу плевелите. То позволява на водата и въздуха да проникнат в почвата, но пречи на плевелите да се вкоренят.

 

В онлайн магазин ogradina.bg се предлага иновативна гама от покривала за растения и продукти за мулчиране - водонепропускливо фолио и покривало срещу плевели на италианската компания TENAX. Те се монтират лесно, блокират слънчевата светлина, като предотвратяват покълването на плевелите, поддържат почвата влажна и добре аерирана и елиминират необходимостта от използването на вредни химически хербициди.Тези синтетични материали предлагат дълготрайно решение и са особено подходящи за зеленчукови градини, където редовната поддръжка може да бъде предизвикателство. Продуктите на Tenax предоставят следните предимства:

  • Удобство. Покривалата са изработени от синтетични материали като PP, PE и PET, които са леки, лесни за работа, много практични и се поставят и премахват бързо. Могат да се съхраняват и използват повторно за няколко сезона.
  • Широка гама. Покривалата се предлагат в различни материали и размери и се адаптират към всякакви терени и приложения. Предлагат се на ролки с дължина от 50 m до 100 m за професионална употреба в селското стопанство и в малки опаковки за домашна градина.
  • Устойчивост. Покривалата срещу плевели TENAX са естествен хербицид, който ви пзволява да намалите или да премахнете изцяло употребата на химикали.

Как се прави мулчиране

Стъпка 1: Подготовка на терена.

  • Отстранете всички съществуващи плевели, трева и камъни от зоната, където планирате да нанесете мулч. Така ще предотвратите тяхното прорастване през него.
  • Преди да нанесете мулча, полейте обилно почвата. Това гарантира, че растенията ви ще имат достатъчно влага, която да поемат.
  • Оградете лехите (по избор): Ако мулчирате около цветни лехи или дървета, помислете за ограждане на лехите, за да създадете определена граница. Това помага за задържане на мулча и предотвратява разпиляването му върху пътеките или тревните площи.

Стъпка 2: Изберете подходящия мулч.

  • Органичен мулч - дървени стърготини, слама, листа, окосена трева и компост. Те се разлагат с течение на времето, като добавят хранителни вещества в почвата.
  • Неорганичен мулч - чакъл, камъчета и покривала срещу плевели. Те не се разграждат, но са отлични за контрол на плевелите и дълготрайно покритие.

Стъпка 3: Нанасяне на мулча

  • Обикновено се полага слой от 5-10 cm мулч. Дебелината зависи от вида мулч и от конкретните растения. За леки мулчиращи материали (напр. слама, окосена трева) дебелина от 5-7.5 cm мулч е достатъчна. При по-тежък мулч (напр. дървени стърготини, кора) дебелината от 7.5-10 cm е идеална.
  • Разпределете мулча равномерно около основата на растенията. Използвайте ръцете си, гребло или лопата. Уверете се, че мулчът покрива равномерно почвата, но избягвайте да го трупате върху стъблата или стволовете на растенията.
  • Оставяйте разстояние от около 2-3 cm около основата на всяко растение, за да предотвратите допира на мулча до стъблата. Това разстояние предотвратява натрупването на излишна влага около стъблата, което може да доведе до гниене и да привлече вредители.
  • За синтетични покривала. Разстелете покривалото върху подготвената площ и го закрепете към земята с помощта на колчета или U-образни скоби за монтаж TENAX. Направете напречни разрези там, където ще бъдат разположени растенията. Завъртете ъглите на срязаното покривало навътре, за да създадете място за поставяне на растенията. Пресадете разсада.

Стъпка 4: Полейте
Ако използвате сух мулч като слама или дървени стърготини, може да искате да го полеете леко след разстилането. Това помага на мулча да се утаи и да започне процес на разлагане, особено при органичните мулчове. При синтетичните покривала полейте растенията.

Стъпка 5: Поддържане на органичния мулч. Въпреки че добавянето на мулч е полезно, прекаленото му количество може да задуши корените на растенията, като намали притока на кислород. Придържайте се към препоръчителната дълбочина за избрания вид мулч. Поддръжка на синтетичните покривала не е необходима.

Избор на подходящ мулч за вашата градина

Видът мулч, който ще изберете, зависи от конкретните ви градински нужди и предпочитания. Например:

  • Ако искате да обогатите почвата си и същевременно да я защитите, органичният мулч като компост, слама или дървени стърготини са отличен избор.
  • За декоративните градини, където естетиката е важна, по-подходящи могат да бъдат мулч от кора или чакъл.
  • В зеленчуковите градини сламата или компостът могат да осигурят двойно предимство - потискане на плевелите и обогатяване на почвата.

Мулчирането е проста, но мощна практика, която може значително да подобри здравето и външния вид на вашата градина. Като разбирате различните видове мулч и техните предимства, можете да направите информиран избор, който ще помогне на растенията ви да процъфтяват. Независимо дали ще изберете органичен мулч за обогатяване на почвата или неорганичен мулч за дълготраен контрол на плевелите, включването на мулча в рутинните грижи за градината е стъпка към по-жизнена и устойчива градина.

Успешно градинарство!