Как се сушат плодове и зеленчуци на слънце

Сушенето на храна на слънце е стар метод за съхранение, който се използва от векове в различни култури. Тази естествена техника използва топлината и енергията на слънцето, за да отстрани влагата от храната, като по този начин удължава срока ѝ на годност и подобрява вкусовите ѝ качества. Със съвременните специализирани мрежи, сушенето на слънце е станало още по-ефективно и достъпно. В тази публикация в блога ще разгледаме многобройните предимства на сушенето на храна на слънце с помощта на специализирана мрежа и защо то може да бъде идеалното допълнение към вашите градинарски и кулинарни практики.

Предимства на изсушените на слънце плодове и зеленчуци

  1. Естествен и екологичен метод - за разлика от сушенето в електрически дехидратори (сушилни за плодове) или фурни, при сушенето на слънце се използва неговата изобилна енергия. Това означава, че не се консумира електрическа енергия, което намалява въглеродния отпечатък. Чрез използването на специализирана мрежа вие увеличавате максимално естествения процес на сушене, тъй като мрежата позволява оптимален въздушен поток и излагане на слънчева светлина. В онлайн магазин ogradina.bg предлагаме сертифицирана мрежа за контакт с храна на италианската компания TENAX.
  2. Икономически ефективно съхранение - сушенето на слънце е един от най-рентабилните начини за запазване на реколтата от градината или излишните продукти. Първоначалната инвестиция в качествена мрежа за сушене е минимална, а при правилна грижа тя може да се използва многократно в продължение на много сезони, което допълнително спестява пари в дългосрочен план.
  3. Подобрява вкусовите качества и запазва хранителните вещества - сушенето на слънце концентрира естествените захари в плодовете и зеленчуците, като засилва аромата им и създава по-интензивен вкус. При този метод се запазва и голяма част от хранителното съдържание на храната, особено витамините А и С, които са чувствителни към топлина. Когато се сушат под нежната топлина на слънцето, плодовете и зеленчуците запазват своите аромати и хранителни свойства. Мрежата за сушене подпомага този процес, като разпределя равномерно слънчевата светлина и въздуха, предотвратявайки разграждането на хранителните вещества, причинено от прекомерна топлина или продължително сушене.
  4. Предотвратява разхищението на храна - за тези, които сами отглеждат плодове и зеленчуци, пиковият сезон на прибиране на реколтата често води до изобилие от продукти. Изсушаването на слънце е фантастичен начин за запазване на тази реколта и предотвратява развалянето и изхвърлянето на храна. Чрез сушенето на плодове, зеленчуци и билки можете да ги съхранявате в продължение на месеци. Използването на специализираната мрежа улеснява сушенето на големи количества храна наведнъж.
  5. Удобство и гъвкавост - сушенето на храна на слънце е универсален метод, който може да се използва за широк спектър от плодове, зеленчуци, билки и дори макаронени изделия, като домашна юфка. Възможностите са безкрайни - от сушени на слънце градински домати до сушени кайсии и билки.
  6. Дълъг срок на годност и лесно съхранение - когато се сушат правилно, плодовете, зеленчуците и билките могат да издържат няколко месеца или дори години, в зависимост от условията на съхранение. След като бъдат изсушени, хранителните продукти могат да се съхраняват в херметически затворени контейнери или вакуумирани торбички на хладно и тъмно място.
  7. Подкрепя здравословния начин на живот - за разлика от купените от магазина сушени плодове и зеленчуци, които могат да съдържат добавени захари, консерванти и изкуствени оцветители, сушените в домашни условия храни са напълно натурални и без добавки. Това подпомага по-здравословното хранене и ви позволява да се наслаждавате на чистите, непроменени вкусове на продуктите от вашата градина.

Как да сушим продукти на слънце

  1. Подгответе храната - измийте, почистете и нарежете. Започнете, като измиете старателно плодовете, зеленчуците или билките. Нарежете ги на равномерни, тънки резени, за да подпомогнете равномерното им сушене. По-тънките резени ще изсъхнат по-бързо и по-равномерно.
  2. Изберете местоположение - поставете мрежата на слънчево, добре проветриво място. За най-добри резултати я разположете на пряка слънчева светлина през целия ден. Ако е възможно, повдигнете мрежата, като използвате опори като тухли, стойки или дървени скари. Повдигането на мрежата позволява на въздуха да циркулира под нея, което ускорява процеса на сушене и предотвратява натрупването на влага.
  3. Подредете храната - разпределете равномерно плодовете и зеленчуците по мрежата на един слой, като внимавате да не се припокриват. Припокриването задържа влагата и забавя процеса на сушене, което води до неравномерно изсушена храна или развитие на мухъл. За по-бързо и равномерно сушене завъртайте резенчетата от време на време.
  4. Наблюдавайте процеса на сушене - в зависимост от вида на храната, метеорологичните условия и дебелината на парчетата, времето за сушене може да варира. 
  5. Определете степента на готовност - храната е достатъчно изсушена, когато се усеща жилава и леко еластична за плодовете или крехка и хрупкава за зеленчуците и билките. Не трябва да има видима влага. Изберете няколко парчета от различни части на мрежата.
  6. Съхранение - оставете изсушената храна в хартиени пликове за седмица, преди да я съхранявате, за да предотвратите кондензация, която може да доведе до разваляне. Прехвърлете изсушената храна в херметически затворени контейнери или вакуумирани торбички, за да запазите свежестта ѝ. Съхранявайте на хладно, тъмно и сухо място, за да удължите максимално срока на годност.
  7. Почистете мрежата след всяка употреба - измийте с вода, за да отстраните остатъците от храна. Изплакнете обилно и оставете мрежата да изсъхне напълно, преди да я съхранявате за бъдеща употреба.

Време за сушене на слънце на плодове, зеленчуци и билки

Времето за сушене на плодовете и зеленчуците на слънце може да варира в широки граници в зависимост от няколко фактора, включително вида на продукта, дебелината на парчетата, метеорологичните условия (температура, влажност и слънчева светлина) и ефективността на въздушния поток около зоната за сушене. По-долу вижте обща насока за времето за сушене на различни плодове и зеленчуци при използване на специализирана мрежа за сушене при идеални слънчеви условия.

Сушене на плодове

  • Ябълки
Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Нарежете ябълките на тънки резенчета (с дебелина от 3 до 6 mm) и отстранете сърцевината. Обработете с лимонов сок, за да предотвратите покафеняване.
 
  • Банани

Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Обелете и нарежете бананите на кръгчета с дебелина от 3 до 6 mm. Не е необходима предварителна обработка.
 
  • Грозде (стафиди)

Време за сушене: 3-7 дни
Приготвяне: Оставете гроздето цяло или го разполовете за по-бързо сушене. Поставете зърната върху мрежата с отрязаната страна нагоре.
 
  • Круши

Време за сушене: 3-6 дни
Приготвяне: Изчистете крушите от сърцевината и ги нарежете на резени с диаметър от 3 до 6 mm. Обработете с лимонов сок или аскорбинова киселина, за да предотвратите покафеняването.
 
  • Праскови и кайсии

Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Нарежете на половина, отстранете костилките и нарежете на парчета с дебелина 6 mm. Третирайте с лимонов сок, за да запазите цвета.
 
  • Домати

Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Нарежете градинските домати на парчета с дебелина 6 mm или разполовете по-малките чери домати. Отстранете семената за по-бързо сушене.
 
  • Череши

Време за сушене: 3-6 дни
Приготвяне: Отстранете костилките и разрежете черешите наполовина. Поставете ги с отрязаната страна нагоре за по-бързо сушене.

Сушене на зеленчуци

  • Моркови

Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Обелете и нарежете на тънки кръгчета или лентички жулиен. Бланширайте за няколко минути преди сушене, за да запазите цвета и хранителните вещества.

  • Чушки

Време за сушене: 1-3 дни
Приготвяне: Отстранете семената и нарежете на тънки ивици или колелца. Не е необходима предварителна обработка.

  • Тиквички

Време за сушене: 1-3 дни
Приготвяне: Нарежете на кръгчета с дебелина 6 mm. Не е необходима предварителна обработка.

  • Зелен фасул

Време за сушене: 2-4 дни
Приготвяне: Бланширайте зеления фасул за няколко минути, след което го изсушете. Ако предпочитате, нарежете го за по-бързо сушене.

  • Лук

Време за сушене: 1-2 дни
Начин на приготвяне: Обелете и нарежете на тънки колелца или нарежете на малки парченца. Не е необходима предварителна обработка.

Сушене на подправки и билки

  • Босилек, магданоз, риган, лавандула, лайка, мащерка, невен, розмарин, жълт кантарион и други билки
    Време за сушене: 1-3 дни
    Приготвяне: Разпределете листата на един слой. Избягвайте пряка слънчева светлина, за да запазите цвета и етеричните масла.

От изсушените и нарязани билки може да приготвите маслени извлеци, които се прилагат при бебета и чувствителни към аромати хора. Изсушените билки се поставят с стъклен съд с капачка, покриват се със зехтин за 30-40 дни, след което се прецеждат в тъмна бутилка.