Как да изберем подходяща брадва

Ние от онлайн магазин Ogradina предлагаме световно известните брадви на Fiskars (Фискарс). Поколения занаятчии са се посветили в усъвършенстването им, така че всеки замах да бъде перфектно балансиран, да осигури най-висока скорост, прецизност и сила при удар. Серията брадви X-Series™ на Fiskars има двойно закален режещ ръб с изключителна острота и лека 3D структурирана антишокова дръжка от фибростъкло FiberComp™ с антихлъзгащо покритие, което осигурява мек захват и безопасност при работа. Тази комбинация от функции позволява на острието да разцепва дървесината по-ефективно, предлагайки повече сила на удара при всяко замахване. Така цепенето на дърва става по-лесно, за по-кратко време, с по-малко усилия и напрежение в ръцете. Брадвите са практически нечупливи и вървят с 25 години гаранция.

 

 

Брадвите на Фискарс предлагат разнообразие по отношение на тяхното предназначение: брадви за къмпинг, лов и туризъм, брадви за цепене, дърводелски и универсални брадви за отсичане на дървета, за цепене на дървени трупи или подготвяне на подпалки. Тежестта и големината на главата винаги е съобразена и с дължината на дръжката за перфектен баланс на инструмента.

 

 

Когато избирате брадва, първо трябва да си отговорите на въпроса какъв размер трупи искате да цепите.


·       Трупи с диаметър между 3 cm и 10 cm – Моделите малки брадви X5, X7 и X10 са леки и удобни за носене и се справят перфектно с всякакви задачи за подготовката на малък до среден размер дървета и клони – рязане, дърводелство и подкастряне. Обратната страна на главата се използва като чук и е много удобна при разпъване на палатка. Х5 е идеалната брадва за къмпинг, лов и туризъм и се справя без усилие с обработката на смолисти дървета (смърч, бор). Тя е малък, лек и универсален инструмент, който може да замени използването на по-голям нож или чук. Х7 е предназначена за универсални дейности за рязане и сечене и е подходяща за носене в раница, на палатка или в кола. Перфектният баланс между теглото на главата и дължината на дръжката увеличава скоростта на замах и умножава силата подобно на бейзболна бухалка. Брадвата Х10 е подходяща за задачи в двора, кълцане на подпалки и малки строителни проекти около къщата, вилата или в гората.
 
·       Трупи с диаметър между 10 cm и 20 cm - Брадвата Х11 предлага оптимален режещ ръб от 35 градуса и е проектирана за лесна употреба с една ръка при цепене на малки трупи и средно големи дървета с диаметър до 20 cm.

 
·       Трупи с диаметър до 30 cm се секат с две ръце - Брадвата за цепене Х17 е с дължина 60 cm/тегло 1.55 kg, а брадвата  Х21 е с дължина 70.9 cm/тегло 1.59 kg. Тези брадви са лесни за боравене и транспортиране. Подходящ избор са за всеки, който трябва да цепи малки до средно големи трупи с диаметър до 30 cm, с мощност и скорост. 


·       Трупи с диаметър над 30 cm също се секат с две ръце - Главите на брадвите за цепене обикновено са по-тежки и подходящи за големи и средни трупи. Профилът на острието се разширява към задната си част - това спомага за лесното разцепване да дървото без засядане на брадвата в цепеницата. Трупите се разцепват под тежестта на главата, а не заради усилието приложено при удара. По-дългите дръжки осигуряват повече скорост и мощност. Брадвите Fiskars са проектирани с уникален баланс, който Ви осигурява повече прецизност и контрол при работа. Брадвата за цепене Х25 е с дължина 72.5 cm/ тегло 2.43 kg, а Х27 – с дължина 96.4 cm/тегло 2.56 kg.


Вторият въпрос е да определите правилната дължина и подходящото тегло на брадвата за Вас.

 

Видеото по-долу представя полезна информация при избора на брадва - каква да е дължината на дръжката и какво да е теглото на брадвата, за да се справите с цепенето на дърва без да се натоварвате излишно.

Правилна дължина: Дължината на дръжката на брадвата трябва да е близо до дължината на ръката Ви.

Правилно тегло: Трябва да можете да повдигнете брадвата с една ръка с предмишницата, без участието на рамото.

 

 

Готови ли сте да направите своя избор?


 Вижте всички брадви тук.