Как се почистват съдове от ковано желязо
Грижа за кованото желязо
Съдовете от ковано желязо са дълготрайни и качеството им се повишава с времето. Още при първата употреба върху повърхността на съда се образува защитен слой. Повърхността става по-тъмна и по-здрава. Важно е да не премахвате това покритие (патина). Не използвайте груби телени четки при почистване, както и препарат за миене на чинии или сол. Препаратите съдържат киселини, които разяждат ценната патина. Солта има абразивни свойства и също е прекалено агресивна за покритието. Препоръчително е да използвате утайка от кафе за почистване на ковано желязо. Това е популярен и ефективен метод, тъй като киселинността в кафето помага за разграждането на ръждата и мръсотията по повърхността на метала, без да уврежда патината. Ето как можете да го направите:
- Ще ви трябва използвана утайка от кафе, четка с мек косъм или специална тел за чугун и ковано желязо, чиста вода и чиста кърпа.
- Поръсете утайката от кафето и малко вода върху повърхността от ковано желязо, като я покриете равномерно. Не забравяйте да носите ръкавици, за да защитите ръцете си.
- Използвайте четката с мек косъм, за да изтъркате нежно повърхността на кованото желязо, като вкарвате утайката от кафе в метала. Използвайте кръгови движения, за да покриете цялата повърхност.
- Оставете утайката от кафе да престои върху повърхността от ковано желязо поне 30 минути, за да има време кафето да извърши своята магия.
- След като изтекат 30 минути, използвайте четката, за да изтъркате отново повърхността, като този път премахнете утайката от кафе и всяка ръжда или мръсотия, които са се отделили.
- Накрая изплакнете с чиста вода, за да премахнете останалата утайка от кафе и да оставите повърхността чиста и блестяща.
- Използвайте чиста суха кърпа, за да подсушите повърхността на съда.
- Нанесете смазка за поддръжка на съдове от чугун и ковано желязо.
- Приберете съда на сухо място.
Обикновено съдовете от ковано желязо се продават с предварително нанесено защитно фабрично покритие, което трябва да се отстрани, тъй като не е подходящо за ядене. Почистете го, като спазвате гореизброените стъпки.